Fajar Nugraha Wahyu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Fajar Nugraha Wahyu

All About fajar and everything
 
IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  PencarianPencarian  PendaftaranPendaftaran  LoginLogin  

 

 MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU

Go down 
PengirimMessage
Admin
Admin
Admin


Jumlah posting : 23
Join date : 13.10.12
Age : 26
Lokasi : Pamulang

MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU Empty
PostSubyek: MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU   MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU Icon_minitimeSat Nov 03, 2012 6:20 am

MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU
Sad
Seorang telah datang menemui Rasulullah s.a.w. dan telah menceritakan kepada Baginda s.a.w. tentang kelaparan yang dialami olehnya. Kebetulan pada ketika itu Baginda s.a.w. tidak mempunyai suatu apa makanan pun pada diri Baginda s.a.w. mahupun di rumahnya sendiri untuk diberikan kepada orang itu. Baginda s.a.w. kemudian bertanya kepada para sahabat,"Adakah sesiapa di antara kamu yang sanggup melayani orang ini sebagai tetamunya pada malam ini bagi pihak aku?" Seorang dari kaum Ansar telah menyahut, "Wahai Rasulullah s.a.w. , saya sanggiup melakukan seperti kehendak tuan itu."

Orang Ansar itu pun telah membawa orang tadi ke rumahnya dan menerangkan pula kepada isterinya seraya berkata, "Lihatlah bahawa orang ini ialah tetamu Rasulullah s.a.w. Kita mesti melayaninya dengan sebaik-baik layanan mengikut segala kesanggupan yang ada pada diri kita dan semasa melakukan demikian janganlah kita tinggalkan sesuatu makanan pun yang ada di rumah kita." Lalu isterinya menjawab, "Demi Allah! Sebenarnya daku tidak ada menyimpan sebarang makanan pun, yang ada cuma sedikit, itu hanya mencukupi untuk makanan anak-anak kita di rumah ini ?"

Orang Ansar itu pun berkata, "Kalau begitu engkau tidurkanlah mereka dahulu (anak-anaknya) tanpa memberi makanan kepada mereka. Apabila saya duduk berbual-bual dengan tetamu ini di samping jamuan makan yang sedikit ini, dan apabila kami mulai makan engkau padamlah lampu itu, sambil berpura-pura hendak membetulkannya kembali supaya tetamu itu tidakk akan ketahui bahawa saya tidak makan bersama-samanya." Rancangan itu telah berjalan dengan lancarnya dan seluruh keluarga tersebut termasuk kanak-kanak itu sendiri terpaksa menahan lapar semata-mata untuk membolehkan tetamu itu makan sehingga berasa kenyang. Berikutan dengan peristiwa itu, Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud, "Dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin) atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka berada dalam kesusahan."
Kembali Ke Atas Go down
https://fajarnugraha.indonesianforum.net
 
MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU
Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
Fajar Nugraha Wahyu :: My Kategori :: Sejarah Sejarah :: Cerita Islami-
Navigasi: